esmaspäev, 19. oktoober 2009

Tallinnas tuleb ilmselt kaksikvõim.

Uudis Sotsdest Tallinna koalitsioonis ei ole mingi uudis, kokkulepped tehti enne valimisi. Siis, kui veel Kesk ei olnud üldsegi kindel nii suures võidus.

Nüüd tagantjärele on muidugi imelik, et miks nii võimas võitja kellegi veel enda kõrvale võtab, kuid põhjuseid on mitmeid.

1) Savisaar ei planeeri kunagi tänast päeva. Tänased kokkulepped tegi ta juba ammu, praegu vaid vormistatakse. Täna planeeritakse võimu Toompeal ja presidendivalimisi.
2) Savisaare taktika on "jaga ja valitse" mis Eesti kontekstis tähendab alati nõrgeima toetamist. Halvim mis juhtuda saab on Sotside hääbumine Eestis, mis paratamatult kahe aastaga juhtuks, kui neil ei ole staabitöötajaid kuhugi palgale panna peale Brüsseli kontori. Ka Pihli pereeelarve ei kanna töötut hallpead välja liiga pikalt, abilinnapea koht aga paneks partei paika sobivasse kohta.
3) Sotside toel saab koalitsiooni välja kaubelda veel mitmes muus omavalitsuses ning seda jõupositsioonilt, keskkontori lepetega, mitte kohapealse lehmakauplemisega.
4) Presidendivalimised, valijamehed jne. Kombinatoorika nõuab liitlaseid ka tugevale.

Lihtne ja tõhus.

Suur küsimus minu jaoks on, et mis meil siin Riigikogus nüüd juhtuma hakkab. Koalitsioon püsib ainult Roheliste toel, arvavad kõik. Kuid tegelikult seisab Roheliste seljataga veel minu tagasihoidlik isik. Rohelistele ilmselt juba on helistatud, minule veel mitte. Arvan, et võimu murdmine riigis siiski tuleb. Muidugi mitte varem kui majanduse tõusma hakkamine kindel on.

HILJEM: Mõnus huumor Pihli poolt suhtlemise teemadel

Kommentaare ei ole: