neljapäev, 30. aprill 2009

Majandus ei parane kuni see valitsus püsib

Stabiilne valitsus on stabiilse arengu alus. Praegu on meil vaja U-pööret. Niikaua kuni pukis püsib praegune tiim, ei saa riik mülkast välja.

Selle väitega ei pea ma silmas ühtegi parteid konkreetselt ega isegi Ansipit, ehkki ma selles poisist palju ei pea. Ükskõik kellest koosnev valitsus meil täna ka ei oleks, vajaks Eesti vahetust, nagu tummad tahvlitel oma rinnale on kirjutanud. Selleks, et eelarvesse süsteemseid kärpeid sisse viia, et midagi tõeliselt maha lõigata, olulist muuta on vaja uut tiimi, keda ei seo vanad lubadused ja koalitsioonikokkulepe. Hästi kirjutas kärpimisest Janek - nulli tõesti ei saa kärpida, sinnani on kõik lõigatav.

See uus tiim võib koosneda samadest parteidest, kes tänagi pukis on, kuid ma ei pea reaalseks, et nad sellise vahetusega hakkama saavad. Liiga palju on suust välja purtsatatud, liiga suur sõnaõigus on igal vastaval ansipil oma parteis. Tõenäolisemaks pean, et Keskerakond ja Sotsid midagi kokku püüavad panna. Võib-olla kutsutakse mindki kuhugi tagasi või edasi kaalukeeleks, vahel ikka vihjavad.

Eesti ei pruugi kaotada uuest valitsusest. Muidugi on õõvastav kui Sarapuu näiteks ministriks pannakse, siis alles näeme lõikeid ja hankeid! Aga see mis nad suudavad meie hädas riigis kaukasse kühveldada on suure pildi kõrval siiski peenraha. Kui see on hind, mille peame maksma riigi järgmiste aastate kulubaasi ja tulubaasi tasakaalu viimise eest, siis tuleb see maksta. Praegune koalitsioon hoiab kokku, mitte ei kärbi. Paljud autod mis ostetakse on odavamad, ei saada aru, et autot ei pea üldse ostma. Asendage sõna auto millega iganes. Püütakse ju samade reeglitega hoopis teist kaardimängu mängida.

Väidan, et kuni meetmeid ei rakendata, riik tõusule ei pööra. Kriis ei lähe ise üle.

Astmeline tulumaks, tulumaksu tõstmine, emapalga kaotamine, pensioniea järsk tõstmine, põllumajandustoetuste kaotamine, 5 haiguspäeva inimese enda kanda, pensionide kärpimine... suudate veel lugeda seda jada, kolleegid?! See rida ei ole lõplik, selle kirjutas mu käsi pea poole pöördumata. Kui ma mõtlema hakkan saan lehekülje hopsti täis. Ja see ei pruugi olla nimekiri millest valida, see võib olla nimekiri mis tuleb kõik ära teha.

Lugedes eelmist lõiku saate te aru, et tänases valitsuses ei ole inimest, kes suudaks selle nimekirja valjusti ettegi lugeda, rääkimata reaalsest survest mõne punkti teostamisele. Või kui suudab, ei ole ta enam sellest valitsusest.

Kommentaare ei ole: