neljapäev, 19. veebruar 2009

Parteide rahastamine - kas tõesti vähendavad?

Vastus on tõenäoliselt "ei".

Sotsidest oli siiski kena, et nad ühepoolselt osast rahast loobuvad. Tõsi, vaja oleks rohkemast loobuda, kuid alustuseks on pool miljonit ka raha. Näitab meelsust. Nüüd on ka Õiguskantslerid minuga seisukohta jagama hakanud.

Ehk tuleb keegi viimasel hetkel veel mu valimiste ühendamise ideega kaasa? Kui nüüd mingi imega suudetaksegi parteide rahastamist kärpida, siis peaks idee ju kandepinda leidma küll - parteidel lihtsalt ei oleks raha, et kahtesid valimisi läbi viia!

Parteid on oma rahastamise pika aja peale ära planeerinud, laenud peale võtnud ning laekuvad summad reklaamiks arvestanud. Sellest ka Tsahkna plära, et summad on kuidagi külmutatud. Need rahavood ei ole mitte külmutatud, vaid ära lubatud, et saada laenu kahtede valimiste läbi viimiseks. Nüüd tuleb ümber lubada. Ja kui puudu jääb, siis teha ainult üks diskopidu, mitte kaks.

Ja väita, et prateidele reklaamiraha andmine endas kuidagi demokraatiat kannab on täielik jama! Suured parteid saavad ju rohkem raha kui väikesed, mina isiklikult ei saa sentigi (peale küllusliku palga muidugi). Sama moodi ei ole ühtegi põhjendust, miks need kahed valimised eraldi pidada on kuidagi demokraatlikum kui koos läbi viia.

Kui on mingi teema millega inimesed tänavale parlamendi pihta kive loopima lähevad, siis kahtlemata on see parteide rahastamine. Just riigi raha endale ahnitsemine parlamentääride poolt viis asja nii kaugele mujal Balti riikides. Peamine mis meid siiski naabritest eristab on, et seal oli opositisoon rahva poolel, kuid Eestis näitab ka Keskerakond rahvale trääsa.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minumeelest tuleb siit blogist ainult puhast kulda. Täpselt selline mulje jääb, nagu seal üleval (mitte taevas) ei oleks valitute eesmärk teps mitte see, et tavainimese elu Eestis paremaks läheks. Riik ei ole enam inimesele , vaikselt hakkan tundma, et eksisteerin, et riigil oleks parem.
P.S. Partei kui selline on ju täiesti parasiitne moodustis?

Jaan Kundla ütles ...

No minuarust ka kirjutan ainult väärt mõtteid, kuid ikka on lugejate arvud väikesevõitu. Aga ei hullu! Ma tean, et minu 100 kolleegi ikka jälgivad, ehkki paljud ei tunnista. Kui ma puldist räägin, siis reeglina on pool saali tühi, aga blogi, ooo jaaa, loevad. :)

Igatahes aitähh kõigile kommentaatoritele ning sirvijatele! Mul on alati hea meel teid siin kohata.