kolmapäev, 10. detsember 2008

Majanduskriis 2009, peale avamist

Kirjutasin majanduskriisist juba varem, kuid üleeile kuulutas president selle ka välja. Pasilk aeg on teha vahekokkuvõtteid.

Üldiselt on kõik nagu ma kirjeldasin, mängitakse, et hinnad on nagu on, tehakse vaid allahindluseid. Kaubanduskeskustes seal kohati 20-30%. Lang on pankade tellimusel seaduse valmis saanud ja see võetakse kohe vastu.

Mulle tundub, et nagu ikka, ma ei eksi. Asi on kontrolli all, otsused tehakse rootsis. Tähelepanu pälvis ÄP lugu Swedbänki käitumisest omale kuulva kinnisvaraga. Loost jäi mulle mulje, et ajakirjanik ei saanud aru mis toimub, aga ei tihanud küsida ka - suured härrad kõik ütlevad, et nii tehaksegi... ilmselt siis tehaksegi. Lori puha!

Kui Swedbänk tahab oma hapude laenude kantimisega tütarfirmasse suurendada läbipaistvust ning vältida hindade järsku kukkumist kinnisvaraturul siis... ma ei oska isegi küsida midagi selle jabura väite kohta. Kui uue juriidilise kehandi loomine suurendab läbipaistvust, siis miks nad neid juba rohkem ei tee? Tegelikult on asi nii, et tütarfirma kaudu saab hinnad kinnisvaraturul lüüa sinna kus nad olema peavad, kuid panga majandusnäitajad püsivad sellest hoolimata (ja läipaistmatult) mõnda aega normaalsed. Kõik majad ja korterid on OÜ sees ja OÜ maksab nende eest raha pangale neid otsast müües. Ei paista, et mis hinnaga ja kui palju müüakse ning kuni raha panka laekub ei pea paanikat tegema. Kui tagatised müüdud saavad, siis läheb OÜ muidugi pankrotti, kuid see ei pruugi panga veel järgmise aasta bilansis avalduda. Muidugi on tegemist minu paranoiaga, kuid see jutt mis pangad räägivad on ikka veel imelikum. "Soomes ka tehti"... häh.

Vahepeal käis Ansip veel meil Riigikogus oma riigist rääkimas, aga tema kõnest ei oska nagu midagi välja tuua. Neil seal Marsil on kõik endiselt enam-vähem, protsent sinna-tänna, kadedaks teeb.

--
Samal teemal: Majanduskriis 2009, enne pidulikku avamist

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Veider jah, et Ilves kasutas oma juutuubikõnes sama väljendit nagu see blogi siin novembrikuus... Stiililisi kokkulangevusi, kui otsida, leiab veel Ilvese ja siinse teksti vahel. Kas blogi peabki Ilves ise või mõni tema nõunikest?

Jaan Kundla ütles ...

Muidugi olen Ilvese nõunik, kellelt siis veel nõu küsid, kui mitte vanematelt kolleegidelt. Kui aga viitad võimalikule plagiaadile, siis siin on ikka originaal ja võimalikud näppajad peavad olema Kadriorus.

Anonüümne ütles ...

Jaani jutt on täiesti õige. Ütle oma mõtted kiiremini välja, muidu teised ei teagi, kes on autor.

Anonüümne ütles ...

Hr. Kundlast on saanud peale Keskerakonnast väljaastumist ja end sõltumatuks saadikuks kuulutamist vaat et üks arvamusliidritest, saab vabalt oma arvamust avaldada. Mul on selle üle hea meel. Vaadake jänkud, kuidas üks erakond võib muserdada inimest, see on keskerakond.